23 Ağustos 2015 Pazar

Beş dakikada hologram...


İki boyutlu görüntüler size de sıradan gelmiyor mu?

Kabul etmeliyiz ki son yıllarda görseller, birçok sektör için en çok kullanılan unsur haline geldi. Çünkü görseller, insanların dikkatlerini çeken ve tek bir kare ile sayfalarca bilgiyi aktarabileceğiniz önemli bir bilgi aktarma yoludur.

Bu yolu kullanmak isteyenlerin ve talep eden insanların sayısı arttıkça, görsel sektör de gelişimin odak noktası haline geldi. Günümüzde teknolojinin gelişiminde bir skala olarak gösterilen piksel sayısı, görüntünün daha net veya gerçeğe en yakın görsel olmasını belirleyen bir niteliktir. Muhtemelen bizim de en iyi teknoloji olarak göreceğimiz şey, 3 boyutlu görüntü aktarımı sağlayan cep telefonu olacaktır. Bu teknolojiyi merak ediyorsanız dikkatle okumaya devam edin! 

Çünkü artık üç boyutlu hologram görüntüsünden bahseder hale gelmiş bulunuyoruz. Dünya çapında birçok kişi tarafından uygulanmış olan hologram teknolojisi, son zamanlarda ülkemizde de uygulanmıştır. Buna en bilindik gösterilebilecek örnek, son iki yıldır Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nin (ETZ) açılışında kullanılan hologram gösterileridir. İlk yıl hologram teknolojisinin geçmişten getirdiği konuk Albert Einstein olurken, ikinci yıl ise Graham Bell olmuştur. 

Ülkemizde ve dünyada görsel teknoloji hızla gelişirken, herkes gibi bizim de bu konu merakımızı cezbetti. En başlarda üç boyutlu yazıcıları inceleme fırsatı edindik. Gördük ki, insanlar gördüklerini üç boyutlu hale getirme isteği duymaya başlıyor ve iki boyuttan daha ötesini istiyor. Ardından Avrupa Koleji Okulları Eğitim Teknolojileri Koordinatörü Lamia Aktaş'ın yazdığı blog yazısını gördük. İçerikte kendi imkanlarımızla üç boyutlu hologram hazırlayabileceğimizden bahsediliyordu ve bu ilgimizi çok çekti. Biz de hemen bir deneme yapmak istedik. Blog yazımızın artık bu kısmından sonra sizlere bu denememizden bahsetmek istiyoruz.

Kendi üç boyutlu hologramınızı hazırlamanız için gerekli olan malzemeler şöyle:

    • Akıllı telefon
    • Mika (Biz Lamia Aktaş'ın blog yazısında da önerdiği gibi CD kabı kullandık)
    • Bant
    • Cetvel
    • Maket bıçağı
    • Kalem
    • Kağıt (Parçaların örneğini çıkarmak için. Bizim için bir avantaj oldu ama isteğe bağlı, isterseniz direk mikayı kesebilirsiniz.)
    Biz öncelikle hologram için mikadan oluşturacağımız piramidin her bir yüzü için, bir kağıda, tek bir yüzün örneğini çizdik. Bir yüzünün taban uzunluğu 1 cm, tavan uzunluğu 6 cm ve yüksekliği 3,5 cm olacak şekilde ayarladık. Ardından CD kabının altına koyduk ve piramidin yüzeylerini tek tek maket bıçağı ile çıkarmaya başladık. Dört yüzeyi de çıkartınca bantladık ve hepsini bir araya getirerek bir piramit görüntüsü oluşturduk.

    Ardından Youtube üzerinden "piramit hologram" yazısını aratıp ilk çıkan video da denememizi yaptık.

                İlk denememizin ardından başardığımızı görmek bizi inanılmaz mutlu etti. Hızlı çekim ile mini bir video da çektik.


                Denemenizi kesinlikle öneririz. Hologramı gördüğünüz andaki mutluluk paha biçilemez. Hem teknoloji bu kadar hızlı ilerlerken, bir yerden yakalamak lazım.

                Kaynak olarak kullandığımız Lamia Aktaş'ın yazısı: http://www.lamiaaktas.com/3d-hologram-nasil-yapilir/
                Bu videoyu da izlemenizi öneririz: https://www.facebook.com/fizikist/videos/878603578855448/?permPage=1

                Yazanlar:
                Yeşim Özen
                Fatih Açıl

                Hiç yorum yok:

                Yorum Gönder